Transfolk

Folk -en familiefestival 24-26 juni 2016

Programma

Vrijdag 24 juni

21h00-22h30: Et Encore (B)

Et EncoreIn 1995 werd Et Encore boven de doopvont gehouden door een groepje Deerlijkse vrienden die samen folkfestivals afschuimden en besloten om zelf te gaan musiceren. De groep startte als een coverband en na enkele keren het geweer van schouder te hebben gewisseld (dit geldt ook voor enkele muzikanten) smeedde de groep haar eigen sound en nummers.
Et Encore staat voor krachtige folkrock afgewisseld met ambiance-nummers. Hun handelsmerk blijft echter vooral hun ijzersterke live-reputatie. Schijnbaar moeiteloos weten ze elk publiek in te pakken.
Kom deze mannen GRATIS bewonderen op vrijdagavond.
Een droomstart voor ons nieuwe festival… Maar zoals gezegd : zonder publiek geen ambiance!

 

 

Pascal Vantomme (zang, gitaar, banjo)
Fanny Vancoillie (fluit, backing vocals)
Dominique Vermeulen (drum en percussie, backing vocals)
Lieven Lepla (viool)
Jan Van Daalen (bas, contrabas)

22h30-2h00: DJ BOB (B)

Zaterdag 25 juni

14h00-15h15: Aistra Duo (B)

Aistra Duo

Aistra duo is een project tussen twee jonge muzikanten met een totaal verschillende muzikale achtergrond.Oscar Beerten en Robbe Broeckx studeren  samen Jazz aan de muziekhumaniora te Turnhout. Ze brengen eigen muzikale creaties die hun roots vooral in de Scandinavische folk muziek vinden, dit met een atmosferische touch. Noem het ‘groovy ethno’ of moderne werldmuziek.
Een mooie starter op zaterdag.

 

 

 

 

16h00-17h30: Les Poules à Colin (CA)

Les Poules a Colin

Deze vijf jonge rasartiesten uit de Quebeciaanse traditie, muzikale duizendpoten ook, zullen met hun speelvreugde en originaliteit onmiddellijk uw harten stelen.Sinds het prille begin in 2009 brachten ze al een drietal mooie albums uit. Op het podium brengen ze een sprankelende mix van meerstemmige walsen, reels, en vraag- en –antwoord-liederen, een beetje gekruid met bluegrass en jazzy toetsen. Deze set wordt zonder twijfel al de eerste grote ontdekking van ons festival.

Béatrix Méthé (zang; viool)
Sarah Marchand (zang, piano, bodhran)
Éléonore Pitre (gitaar, zang)
Colin Savoie-Levac (mandoline, banjo, gitaar,voetpercussie, zang).
Marie Savoie-Levac (electrische bas, zang)

 

18h15-19h30: ISBELLS (B)

IsbellsMet Isbells hebben we toch wel een Belgische topper gestrikt.
Na hun succesvolle debuut en onder andere een MIA-nominatie ging het de Leuvense groep al snel voor de wind. Of het nu op een weide in Werchter of Pukkelpop is of in een donkere schouwburg, dankzij een geoliede line-up stelt Isbells nooit teleur.
Hun muziek omschrijven blijkt niet zo eenvoudig. Een engelachtige stem, dromerige melancholie en hier en daar wat vriendelijke pop worden in prachtige arrangementen gegoten. Isbells goochelen, binnen de grenzen van de folk en pop, met wisselende sferen en klankkleuren en slagen erin tegelijk vertrouwd en verrassend voor de dag te komen.

 

Gaëtan Vandewoude (zang, gitaar)
Chantal Acda (backing vocals, pipes, percussie, basgitaar)
Christophe Vandewoude (drums, ukulele …)
Gianni Marzo (backing vocals, gitaar, mandoline, lapsteel)
Gert Van Mulders (bugel, bass)

 

20h15-21h30: Urban Trad (B)

Urban TradUrban Trad, dat weet de melomaan, was met ‘Sanomi’ runner-up in het Eurosongfestival van 2003. Het nummer was de exponent van een decennium frisse en inventieve muziek van een formatie die niet te beroerd was om vele grenzen af te tasten. Soetkin Collier, Veronica Codesal, Dirk Naessens, Moby en Philip Masure vonden het vertrek van Yves dan ook geen eindpunt van een mooie reis, maar een uitdaging om nieuwe horizonten te verkennen. Anno nu staat de band, zoals de naam al aangeeft, nog altijd voor ‘steedse traditionele muziek voor de 21ste eeuw’ Het nieuwe project slaat de richting in van folkrock met Bert Verschueren op gitaar als exponent (remember Lindisfarle, Southern Comfort en Steeleye Span) Van deze laatste groep wordt trouwens de cover ‘All around my hat’ in een Franse versie binnenkort op de radio verwacht. De groep is terug springlevend en wil hun aanstekelijke folk opnieuw op de planken brengen. Wij zijn heel blij om deze revival te mogen meemaken en kijken er reikhalzend naar uit.

Hun optreden op ons podium wordt meteen een premiere van hun nieuwe show, niet te missen dus!!

Soetkin Collier : zang
Veronica Codesal : zang
Dirk Naessens : viool & mandoline
Philip Masure : akoestische gitaar
Jill Delien : bas gitaar
Nicolas Scailliet : drums
Bert Verschueren : gitaar

 

22h15-23h30: TUPELO (IR)

TupeloDe band Tupelo is een alternatieve folk formatie uit Ierland.
Alternatieve Folk is een mix van “Americana” en Ierse traditionele muziek.
De vier leden hebben allen een verschillende muzikale achtergrond maar wel allemaal een geheel akoestische opleiding. Tupelo staat voor een sound die je uniek kunt noemen, het is de smeltkroes van hun muzikale kwaliteiten en het charisma van de frontman. In de loop der jaren heeft Tupelo een scala aan instrumenten verzameld en deze geïntegreerd in hun muziek, waaronder een contrabas, akoestische gitaar, viool, mandoline, harmonica, dobro en diverse banjo’s.
Tupelo is boven alles ook een live band, met dank aan de onvoorspelbaarheid en een onnavolgbare humor in hun set. Dit frivool ensemble krijgt elk publiek aan het dansen.

“Worthy of a place on the devils jukebox, with its Mumford-esque mix of
bar-room jauntiness and appropriated Americanisms. Deeply Charming”

James Cramer : lead vocals, songwriter, banjo, coustic, guitar, guitjo en harmonica
Kevin Duffy : fiddle, mandolin an backing vocals
Damien McMahon : double bass en backing vocals
Paul Murray : acoustic guitar, dobro, mandolin, guitjo en backing vocals

 

Zondag 26 juni

11h30-13h00 : Elanor (B)

Elanor

Elanor is een jonge Belgische folkgroep met wortels in Gent. In mei 2013 staken 5 doorwinterde muzikanten de instrumenten samen. Een stomende accordeon, een stevige integere draailier, virtuoze doedelzakken en swingende fluiten geserveerd op een kruidige fond van bas en gitaar.
De muziek is energiek, heel dansbaar en vernieuwend met traditionele elementen.
Eigen composities en arrangementen laten ook met plezier een zittend publiek swingen.
Bert Leemans (EmBRUN, Les Boîtes, Triple-X, Variomatic) en Bart Praet kennen elkaar al jaren als muzikale streekgenoten. Bart schudde toen al de ene melodie na de andere uit zijn doedelzakken & fluiten. Bert ving de melodieën gretig op en bewaarde ze stiekem tussen de lamellen van zijn accordeon.

Wat later stond Bert samen aan het podium met Thomas Hoste (Cecilia). Vermoedelijk stonden beide draailieradepten watertandend te luisteren naar een Franse draailiergroep…met veel goesting om samen aan de slag te gaan. De drie heren ontmoetten elkaar, de kiem van Elanor was ontsproten!
Het trio werd meteen versterkt door een fijnbesnaarde DADGAD-gitaar, bespeeld door de vinnige jonge telg Kuni Quintens. Jelle Van Cleemputte (Les Bandits de Belleville, Zinger, Zigo) zorgt met zijn jazzy baslijnen ervoor dat al het bourdongeweld gedragen wordt in mooie harmonieën.
In 2013 lanceerde Elanor een demo cd, eerder als een visitekaartje naar organisatoren.
De eerste volwaardige full cd “A Clear Look” kwam er in het voorjaar van 2016.

Facebooktwittergoogle_plusmail